همه چیز در مورد فناوری نور بالای اتوماتیک
چراغهای سو بالا یا نور بالا، یکی از آپشنهای کاربردی و در عین حال دردسرساز خودروهای امروزی هستند. این چراغها محدوده دید بیشتری را برای راننده در طول شب فراهم میکنند و به خصوص هنگام رانندگی در شب بسیار کارآمد هستند اما برای دید باقی رانندگان ضرر دارند. به همین دلیل امروزه از فناوری نور بالای اتوماتیک در خودروهای مدرن استفاده میشود. این تکنولوژی در عین این که گستردگی دید راننده را حین رانندگی حفظ میکند، میتواند مانع از آسیب به چشم رانندگان مقابل شود. اگر میخواهید بیش از پیش با این تکنولوژی روز آشنا شوید، در ادامه این مطلب از وبلاگ تسهیل کار با ما همراه باشید.
نور بالای اتوماتیک، ضامن سلامتی چشم رانندگان!
فناوری نور بالای اتوماتیک که AHB (Active High Beam) نامیده میشود، یک فناوری نسبتا ساده و در عین حال کاربردی است که وظیفه تنظیم نور بالا خودرو را بر عهده دارد. این سیستم به یک یا چند سنسور مجهز است و در صورتی که نور چراغهای جلو یا عقب خودرو روبرویی را تشخیص دهد، به صورت اتوماتیک نور بالا را به نور پایین تغییر میدهد. هنگامی که سنسورها تشخیص دهند خودرویی در فاصله تعیین شده از اتومبیل شما قرار ندارد، به صورت خودکار چراغها به نور بالا تغییر وضعیت میدهند.
علت به کارگیری سیستم نور بالای اتوماتیک در خودروهای امروزی چیست؟
تمامی افرادی که دفترچه آیین نامه رانندگی را یکبار خوانده باشند، حتما میدانند که راننده نباید مستقیما به نور بالا ماشین جلویی خیره شود. همچنین اگر ماشین عقبی شما از نور بالا استفاده میکند، باید دکمه شاسی آینه عقب خودرو را فشار دهید تا نور تابیده شده به آینه با شکست مواجه شود و به چشم شما برخورد نکند.
این نکات از گذشتههای دور تا به امروز به رانندگان آموزش داده میشد تا از تصادفات ناخواسته و مشکلات غیرقابل پیشبینی جلوگیری به عمل آید. سیستم روشنایی اکثر خودروهای اقتصادی از نوع هالوژن است. چراغهای هالوژن از گذشتههای دور در صنعت خودروسازی جهان حضور داشتهاند و امروزه نیز در اکثر خودروهای داخلی و بسیاری از خودروهای اقتصادی بازار جهانی از لامپهای هالوژنی استفاده میشود. این لامپها قدرت پرتاب نور متوسطی دارند ولی به علت قیمت مقرونبهصرفه، در انواع خودروها مورد استفاده قرار میگیرند.
در سوی دیگر مدتی است که استفاده از لامپهای زنون در خودروها فراگیر شده است. لامپهای زنون به عنوان سیستم روشنایی استاندارد خودروهای مدرن و امروزی ایفای نقش میکنند که قیمت بیشتر و قدرت پرتاب نور بالاتری دارند. مزایای مختلف لامپهای زنون سبب شده است تا مالکان خودروهای قدیمی و اقتصادی نیز نسبت به نصب این لامپها در اتومبیلهای خود اقدام کنند، مسئلهای که موجب ساطع شدن نور بالای کورکننده از سوی خودروهای مختلف میشود. برای جلوگیری از مشکلاتی که پرتو نور بالا یک لامپ زنون استاندارد به وجود میآورد، محققان سیستم نور بالای اتوماتیک یا AHB را معرفی کردند.
آیا نور بالای اتوماتیک یک آپشن آزار دهنده است؟
با وجود بهبود کلی آپشنهای ایمنی خودروها طی سالیان اخیر، بسیاری از این امکانات در شرایط خاصی کاربرد دارند. برای مثال سیستم کنترل پایداری یا ESP هنگام عبور از مسیرهای خارج جادهای یا انجام حرکات نمایشی کارآمد عمل نمیکند.
نور بالای اتوماتیک نیز یکی از همین سیستمها است. تصور کنید در جادهای دو طرفه حرکت میکنید که ترافیک نیمه سنگین از محور روبرو شما در جریان است. سیستم نور بالای اتوماتیک در این لحظات به طور مکرر چراغهای نور بالا اتومبیل شما را خاموش و روشن میکند که موجب ایجاد اخلال در دید شما خواهد شد. در چنین مواقعی میتوانید این سیستم را به سادگی خاموش کنید و چراغهای اتومبیل خود را در حالت عادی مورد استفاده قرار دهید.
برای خاموش کردن سیستم AHB، کنترلر این سیستم را به سمت فرمان حرکت داده و سپس رها کنید. البته لازم به ذکر است که کنترلرهای AHB در هر اتومبیل به شکلی متفاوت تعبیه شده است و برای کسب آگاهی بیشتر در این زمینه، لازم است تا به دفترچه راهنمای اتومبیل خود مراجعه کنید. در صورتی که نشانگر AHB در مجموعه نشانگرهای اتومبیل شما خاموش شود، سیستم نور بالای اتوماتیک غیرفعال شده است و میتوانید از چراغهای سو بالا همانند حالت عادی استفاده کنید. علاوهبر سیستم AHB اگر میخواهید در مورد سیستم ASR نیز اطلاعات کاملی به دست آرید، میتوانید مقاله «سیستم ASR چیست و چه کاربردی دارد؟» را نیز مطالعه کنید.
نکات سیستم AHB
لازم است توجه داشته باشید تا برای خاموش کردن سیستم AHB از کنترلرهای آن استفاده کنید. برخی از رانندگان برای غیرفعال کردن این سیستم، سنسورهای آن را مسدود میکنند که کاری اشتباه است. سنسورهای سیستم نور بالا اتوماتیک معمولا روی شیشه جلو قرار گرفتهاند. هنگامی که مشکلی در سیستم AHB به وجود میآید، این سیستم با اعلام یک فراخوان به راننده اعلام میکند که وقفهای در عملکرد آن پدید آمده است. در این لحظات برای تعویض بین چراغهای نور بالا و نور پایین باید به صورت دستی عمل کنید.
برخی از سیستمهای نور بالا اتوماتیک در شرایطی همچون مه یا باران به صورت خودکار از دسترس خارج میشوند. در صورتی که سیستم AHB اتومبیل شما در مه فعالیت نمیکند اما در شرایط عادی وظایف خود را انجام میدهد، نیازی به نگران شدن ندارید. در مواقعی که شرایط ترافیکی پیچیده است یا وضعیت آب و هوا چندان مطلوب نیست، راننده وظیفه تعویض دستی نور بالا و نور پایین را بر عهده خواهد داشت.
جمعبندی نهایی
در پایان مقاله «همه چیز در مورد فناوری نور بالای اتوماتیک» میتوان گفت که همواره رانندگی در مسیرهای کم نور میتواند با خطرات فراوانی همراه باشد. در چنین مواقعی استفاده از چراغ نور بالای خودرو باعث افزایش میزان دید راننده میشود، اما ممکن است برای خودروهای عبوری از لاین مقابل آزاردهنده و حتی خطر آفرین باشد. با استفاده از سیستم نور بالای اتوماتیک یا AHB میتوان در زمانهایی که جاده تاریک است، ضمن بهرهمندی از حداکثر مقدار نوردهی چراغهای خودرو، تمامی تمركز را بر روی رانندگی و گذر از مسير معطوف کرد.