چه زمانی باید لنت ترمز خودرو را تعویض کرد؟
عمر لنت ترمز چه زمانی و چگونه به پایان میرسد؟
وقتی صحبت از تعمیر و نگهداری خودروها به میان میآید، معمولا رانندگان قطعاتی همچون روغن موتور و فیلتر هوا را به خاطر میآورند. لنت ترمز یکی از همین قطعات است، لوازمی که به مرور زمان فرسوده میشوند و نیاز به تغییر دارند. از این رو تعمیرکاران این دسته از لوازم را مصرفی مینامند. توجه کافی به لنت ترمز و تعویض به موقع آنها از مخارج سنگین و مشکلات بسیاری جلوگیری میکند و بایستی مالکان خودروها نسبت به مساله تعویض لنت ترمز حساس باشند.
لنت خودرو قطعهای است که براساس فرسایش و اصطکاک کار میکند. هنگامی که راننده پای خود را روی پدال ترمز فشار میدهد، لنتها بر اثر فشار روغن ترمز به دیسک یا روتور میچسبند و حرکت خودرو را کند میکنند. به نفع راننده و سرنشینان خودرو است که لنتهای خودرو در وضعیت خوبی باشند، چرا که سامانه ترمز یکی از مهمترین اجزای ایمنی خودرو محسوب میشود. در ادامه نگاهی این مطلب از مجله تسهیل کار به وضعیت این قطعه خواهیم داشت و پاسخی برای این پرسش خواهیم یافت که چه زمانی باید لنت خودرو را تعویض کرد؟
نشانههای خرابی لنت ترمز
خرابی یا ایجاد مشکل در لنت ترمز خودرو، علائم و نشانههای مختلفی دارد. بسیاری از خودروهای مدرن امروزی به حسگرهایی مجهز هستند که در صورت خرابی لنت خودرو، این مشکل را با یک چراغ هشدار یا پیام هشدار آمیز به اطلاع شما میرسانند. برخی سیستمهای سادهتر نیز با صدای جیغ به اطلاع راننده میرسانند که زمان تعویض لنت ترمز فرا رسیده است.
عمر لنتهای ترمز با توجه به نوع خودرو و جنس به کار رفته در ساخت لنتها، بین 40 هزار الی 100 هزار کیلومتر است. به طور متوسط نیز باید پس از طی کردن 80 هزار کیلومتر نسبت به تعویض روتورها یا دیسکهای ترمز اقدام کنید. در حالت کلی خرابی لنت چند نشانه دارد که در ادامه به بررسی هرکدام از آنها میپردازیم.
نشانه اول، صدای جیرجیر یا جیغ از لنت ترمز
اگر لنتهای ترمز شما به پایان عمر مفید خود نزدیک شده باشند، اولین علامتی که متوجه نشان میدهند صدای جیر جیر یا جیغ ترمز است. این صدا معمولا به دلیل فرسودگی بیش از حد لنتها ایجاد میشود و در صورتی که این قطعات بیش از حد فرسوده شوند، دیسکهای ترمز آسیب خواهند دید.
نکته قابل توجه در این مساله موضوعی است که تعمیرکاران به آن «شیشه کردن» می گویند. هنگامی که مسیری طولانی را طی کردهاید و لنتهای ترمز در طول مسیر داغ شدهاند، باید به آهستگی نسبت به خنکسازی آنها اقدام کنید. در صورتی که لنتهای داغ شده به صورت ناگهانی مورد تماس آب قرار گیرند و سرد شوند، سطح آنها تغییر شکل میدهد. سطح لنتها به صورت ناهموار طراحی شده است تا در برخورد با دیسک موجب ایجاد اصطکاک شود. در صورتی که لنتهای داغ به سرعت سرد شوند، سطح آنها صاف و هموار خواهد شد و در نتیجه هنگام فشردن پدال ترمز صدای جیر جیر از خود منتشر میکنند.
نشانه دوم، صدای خراش و ساییدگی
اگر هنگام فشردن پدال ترمز صدایی همانند خراشیدگی یا ساییدگی میشنوید، باید در اسرع وقت نسبت به تعویض لنت خودرو اقدام کنید. لنتهای ترمز به گونهای ساخته شدهاند که هنگام رسیدن به مغز فلزی (اتمام لنت) صدای هشداردهندهای را از خود منتشر میکنند. در صورتی که نسبت به این صدا بیتوجه باشید، شاهد ساییده شدن قسمت فلزی لنت و
نشانه سوم، لرزش هنگام ترمز گرفتن
لرزش خودرو هنگام ترمز گرفتن یکی از مهمترین نشانههای وجود اشکال در سیستم ترمز خودرو است. لرزش هنگام ترمزگیری نشان میدهد که دیسکهای ترمز شما از فرم طبیعی خارج شدهاند و اصطلاحا تاب برداشتهاند. در این زمان علاوه بر نابودی تدریجی دیسک ترمز، شاهد سایش ناهمگون لنتها نیز خواهید بود.
نشانه چهارم، افزایش زمان ترمز گرفتن
یکی دیگر از نشانه های اصلی که نشان میدهد ترمزهای شما باید بررسی شوند، از دست دادن عملکرد سیستم ترمز است. در این وضعیت برای متوقف کردن خودرو به زمان بیشتری نیاز خواهید داشت و مسافتی طی شده بر اثر ترمز گرفتن نیز افزایش خواهد یافت.
این مساله ممکن است به دلیل فرسودگی لنتها یا نشتی روغن ترمز روی داده باشد، به همین دلیل باید در اسرع وقت به یک مکانیک خبره مراجعه کنید و از او بخواهید تا سیستم ترمز اتومبیل شما را مورد بازبینی قرار دهد.
نشانه پنجم، روشن شدن چراغ اخطار ترمز
اکثر وسایل نقلیه مدرن دارای چراغ های هشدار دهنده ترمز هستند که روی داشبورد شما ظاهر میشوند. یکی از آنها چراغ سیستم ترمز ضد قفل (ABS) و دیگری چراغ هشدار سیستم ترمز شما است. در صورتی که چراغ هشدار سیستم ترمز روشن شود، مشکلی در سیستم ترمز اتومبیل شما وجود دارد که باید نسبت به رفع آن اقدام کنید. هنگامی که ترمز دستی اتومبیل شما بالا باشد، این چراغ روشن میشود. با این حال اگر ترمز دستی پایین است و چراغ ترمز همچنان روشن باقی ماند، سیستم ترمز اتومبیل شما مشکلاتی اساسی دارد.
نشانه ششم، نازک شدن لنت ترمز
بررسی لنت و دیسک ترمز یکی از امور معمول در سرویس خودرو محسوب میشود. این کار از طریق بررسی چشمی و مشاهده لنتهای ترمز بدون باز کردن آنها صورت میگیرد. در صورتی که ضخامت لنت خودرو کمتر از یک چهارم اینچ یا 6.4 میلیمتر باشد، بایستی نسبت به خرید لنتهای جدید و تعویض آنها اقدام کنید.
نتیجهگیری
به رانندگان اکیدا توصیه میشود که پس از بروز علائم خرابی لنت، به سرعت نسبت به بازبینی و تعویض این قطعات اقدام کنند. لنت ترمز خراب یک اولویت اصلی برای مالک خودرو است و نباید در تعمیر یا تعویض آن تعلل کرد.
به بیان برخی کارشناسان، لنت ترمز خراب از موتور خراب نیز خطرناکتر است. هنگامی که موتور اتومبیل شما دچار مشکل باشد، امکان دارد خودرو حین حرکت متوقف شود و شما از رسیدن به مقصد خود ناتوان باشید. اما اگر ترمزهای خودرو دچار مشکل باشند، تهدیداتی جدی سرنشینان اتومبیل و سایرین را به خطر میاندازد.
در صورتی که یکی از نشانههای خاربی لنت ترمز بروز کردهاند، بهتر است تا هماکنون به فکر برطرف کردن ایرادات باشید. حل مشکل لنت خودرو از خسارات بزرگ و تعمیرات هزینهبر بیشتر جلوگیری میکند، به خصوص در شرایط فعلی که هزینه نگهداری ارزانترین خودروهای بازار نیز به شکلی سرسام آور افزایش یافته است.