همه چیز در مورد گرم کردن خودرو

0

درون موتور هر خودرویی، مجموعه‌‌ای بسیار بزرگی از قطعات مختلف در هماهنگی کامل با یکدیگر در حال فعالیت هستند. تمامی این اجزا برای اینکه بتوانند آزادانه و با حداقل میزان اصطکاک به فعالیت خود ادامه دهند، به روان‌کننده‌ها و مواد سیال مختلفی نیاز دارند. مطمئنا پس از یک توقف طولانی مدت، باید زمانی هر چند کوتاه (در حد 30 ثانیه) را برای گرم کردن خودرو و مایعات درون موتور در نظر گرفت، تا میزان استهلاک و آسیب قطعات به حداقل برسد. شاید در شرایط آب و هوایی استاندارد و زمانی که خودرو شما به سیستم پاشش چند نقطه‌اي سوخت (انژکتور) مجهز باشد، این اقدام چندان هم ضروری به نظر نرسد، اما در زمان سفر به یک منطقه سردسیر یا با آغاز فصل سرما این موضوع می‌تواند بسیار حائز اهمیت باشد.

البته عده‌ای هم عقیده دارند که در زمان سردی هوا، بنزین به راحتی بخار نشده و تولید بخار بنزین به حداقل می‌رسد؛ از همین رو با یک توقف نیم دقیقه‌ای دردی دوا نمی‌شود و خودرویی که چندین ساعت خاموش بوده، حتما باید در حدود 20 الی 30 دقیقه درجا روشن بماند تا تمامی اجزای موتور به خوبی گرم شوند. حال سوال اینجاست آیا گرم کردن درجا برای خودرو مضر است یا آیا ضرورتی برای گرم کردن ماشین های انژکتوری وجود دارد؟ اگر چنین سوالاتی در ذهن شما هم وجود دارد، در ادامه با تسهیل کار همراه باشید تا بیش از پیش با گرم کردن خودرو آشنا شوید.

گرم کردن ماشین در هوای سرد

گرم کردن خودرو
گرم کردن ماشین در هوای سرد

در گذشته‌ای نه چندان دور و تا پیش از اختراع سیستم پاشش چند نقطه‌اي سوخت یا همان انژکتور، تمامی خودروها از کاربراتور به عنوان سیستم سوخت رسانی استفاده می‌کردند. کاربراتورها از ساختار نسبتا ساده‌ای برخوردار بوده و توانایی تطبیق با شرایط آب و هوایی متفاوت را نداشتند؛ از همین رو در فصول سرد سال نمی‌توانستند مقدار سوخت لازم را برای راه اندازی خودرو تامین کنند. در آن زمان خودروسازان مشکل گرم کردن خودرو را از طریق اهرمی به نام «ساسات» برطرف کرده بودند!

کشیدن اهرم ساسات باعث ایجاد محدودیت در میزان هوای ورودی به پیشرانه شده و از این طریق با تبخیر مقدار معینی از سوخت، مخلوط غنی‌تری از سوخت و هوا به محفظه احتراق وارد می‌گردید. این کار تا زمان بالا رفتن نشانگر مربوط به دمای موتور ادامه داشت و زمانی که به اصطلاح موتور گرم می‌شد، راننده می‌توانست پس از غیرفعال کردن ساسات، حرکت خود را آغاز کند.

خودروهای امروزی علاوه بر سیستم سوخت رسانی مدرن، از کامپیوتر مرکزی (ECU) نیز برخوردار هستند که باعث می‌شود در زمان سرد بودن موتور مقدار سوخت بیشتری (برای احتراق مناسب و کامل) وارد محفظه احتراق شود؛ بنابراین اگر بخواهید خودروهای امروزی را به صورت درجا گرم کنید، یک اشتباه بزرگ مرتکب شده‌اید!

آیا درجا گرم کردن مضر است؟

درجا گرم کردن
درجا گرم کردن

گرم کردن ماشین به صورت درجا به موتور و همچنین قطعاتی همچون سیستم انتقال قدرت آسیب می‌رساند. موتورهای امروزی با تکیه بر سیستم انژکتور و ECU، حتی در دماهای زیر صفر درجه هم به سرعت آماده حرکت می‌شوند، بنابراین گرم کردن خودروهای جدید به روشی که پیش‌تر برای خودروهای کاربراتوری مورد استفاده قرار می‌گرفت، کاری بسیار بیهوده خواهد بود.

در نظر داشته باشید برای خودروهای امروزی در جا کارکردن، نمی‌تواند نقشی در گرم کردن اصولی خودرو ایفا نماید. روشن باقی گذاشتن این خودروها می‌تواند مضرات فراوانی به همراه داشته باشد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. افزایش اصطکاک قطعات: در هوای سرد مصرف بنزین موتور افزایش پیدا می‌کند، با رسیدن حجم بالایی از بنزین به محفظه احتراق موتور، خواص روانکاری روغن کاهش یافته و در مقابل میزان اصطکاک و سایش قطعات موتور نیز بیشتر می‌شود.
  2. کاهش عمر مفید موتور: درجا کار کردن موتور خودرو باعث سوخت ناقص بنزین و در نتیجه تولید نوعی کربن می‌شود؛ کربن حاصله از این احتراق ناقص درون موتور و روی قطعات آن رسوب کرده و عمر مفید آن‌ها را کاهش می‌دهد.
  3. آلودگی زیست محیطی: بر اساس تحقیقات به عمل آمده، موتور خودرویی که به صورت درجا گرم می‌شود، در مقایسه با موتور خودرویی که در حال حرکت گرم شود، در حدود دو برابر مقدار معمول گازهای سمی تولید می‌کند.
  4. افزایش هزینه‌های نگهداری خودرو: رسوب کربن حاصل از سوخت ناقص بنزین از یک طرف و افزایش سایش قطعات موتور خودرویی که به صورت درجا گرم می‌شود از طرف دیگر، باعث می‌شود تا شما پس از مدت کوتاهی مجبور باشید هزینه‌های گزافی را برای جبران اشتباه خود بپردازید.

بهترین روش برای گرم کردن ماشین کدام است؟

در خودروهای امروزی که از سیستم انژکتور برخوردار هستند، پس از روشن کردن خودرو کافیست نیم دقیقه صبر کرده و سپس به آرامی حرکت خود را آغاز کنید. با این اقدام هیچ آسیبی متوجه قطعات خودرو نبوده و گرمای ایجاد شده در رادیاتور و موتور به آرامی در تمامی اجزا به حرکت در می‌آید تا در نهایت گرم شدن «سنسور ارسال سوخت» باعث می‌شود که میزان تزریق سوخت به تدریج کم شود.

البته در نظر داشته باشید در ابتدای حرکت نباید فشار زیادی به موتور وارد کرده و سعی کنید تا زمان بالا آمدن دمای موتور خودرو، به حرکت آرام خود ادامه دهید تا مایعات و مواد سیال موجود در پیشرانه به دمای بهینه برسند. با استفاده از این روش کاملا استاندارد و منطقی، هزینه‌های نگهداری خودرو در دراز مدت کاهش یافته، آلودگی‌های زیست محیطی به حداقل رسیده و هیچ  گونه آسیبی متوجه پیشرانه خودرو شما نخواهد بود.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.